Bellali Austria

Bellalilflamenco.jpg

Bellali er en danser, pedagog og produsent fra Mexico.  Utdanningen hennes består av en mastergrad i flamencopedagogikk (dans) fra Sevilla i Spania, og en bachelorgrad i kunst- og dansestudier ved Instituto Nacional de Bellas Artes i Mexico. Sistnevnte er en fireårs profesjonsutdanning med spesialisering i spanske danser. Hun er for øvrig utdannet engelsklærer fra International Institute i Mexico, og har en bachelorgrad som tolk og oversetter i Mexico. Bellali har også studert “Cultural Management” (Goethe Institute).

Bellali har undervist i flamencodans i over 13 år. I 2012 skapte hun et internasjonalt dansekompani kalt «Ensamble Flamenco». Dette kunstneriske initiativet springer ut fra behovet for å styrke flamencoen i Norge og for å bidra til utveksling av flamencoartister mellom Norge og resten av verden. Målet er å skape musikk- og danseforestillinger, pedagogiske møter og sosiokulturelle workshops gjennom flamenco. Samtidig skapte hun et parallelt dansekompani kalt «Passaro do Mar». Kompaniet er et produkt av hennes nyere forskning på kulturelt mangfold gjennom flamenco.

I 2013 grunnla Bellali flamencoskolen «Espacio flamenco Noruega» i Oslo. Bellali har ellers undervist på flere danseskoler og holdt workshops for både barn og voksne. Hun har dessuten opptrådt på scener og «flamencotablaos» i flere byer rundt omkring i Norge og internasjonalt i flere byer og land som London, Lisboa, Frankrike, Brasil, Cuba, Japan, Tyskland, Marokko, Mexico Bali og Spania.

 

Bellali har en variert profesjonell erfaring innen dans og siden 2012 har hun i Norge opptrådt på Den norske opera og balletts årsfest, NRK tv program og serie (2020), Samspill, ved markeringen av kvinnedagen på Drammen teater i tillegg til å ha vært med i ulike produksjoner for Rikskonsertene. Videre har hun satt opp ulike forestillinger i samarbeid med Nesodden Kommune, og opptrådt ved Senteret for Internasjonal Dans (Oslo), Flasken (Nesodden), Perla Mediterránea (Oslo) og Hellviktangen kulturhus (Nesodden). Med artistene Jesus Morente og Elena har hun vært del av turneen Tablao Flamenco i Hedmark, i tillegg til private opptredener. Øvrige forestillinger og opptredener omfatter Long journeys Brief encounters (Teaterkjelleren), Barnas Verdens Dager (Oslo World Music Festival), Ceiba Parkteatret i Moss, opptredener blant annet i forbindelse med «de dødes dag» ved Historisk Museum i Oslo og Kulquinox-festivalen i Sandvika.